Mladá správkyňa reštrukturalizácie Váhostavu zvolala veriteľov

08.04.2015 Bratislava

Bratislava 8. apríla (TASR) - Veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav-SK sa stretnú 30. apríla, kedy budú hlasovať o návrhu reštrukturalizačného plánu firmy. Schôdzu na tento deň zvolala správkyňa reštrukturalizácie po tom, ako návrh plánu minulý týždeň odobril výbor veriteľov, informoval dnes hovorca spoločnosti Tomáš Halán.

Podľa generálneho riaditeľa firmy Mariána Moravčíka teraz existujú dve možnosti. "Buď veritelia plán schvália a následne ho ešte musí odobriť súd. Ak sa tak stane, začneme ho riadne plniť," avizoval.

Ak však veritelia plán neschvália, čaká podľa jeho slov Váhostav-SK konkurz. "A to znamená nielen nevyplatenie 15 % pre živnostníkov a firmy, ale prepustíme aj všetkých 1500 zamestnancov, ktorých Váhostav-SK zamestnáva priamo alebo prostredníctvom svojich dcérskych spoločností," doplnil riaditeľ spoločnosti.

Váhostav-SK by mal v rámci reštrukturalizácie splatiť stavebným firmám a živnostníkom 15 % z dlžných peňazí. To predstavuje 15,7 milióna eur. Zabezpečení veritelia, ktorými sú predovšetkým banky, by mali dostať 100 % svojich záväzkov. Celkovo by tak mal Váhostav-SK v rámci reštrukturalizácie splatiť 32,3 % zo svojich dlhov, čo predstavuje 43,9 milióna eur. Všetky dlhy spoločnosti sú pritom vo výške viac ako 136 miliónov eur.

Do reštrukturalizácie je podľa firmy prihlásených 706 veriteľov. Pritom nezabezpečených nepodriadených nepodmienených veriteľov, teda firiem, ktoré dodávali Váhostavu-SK tovary a služby, je 689. "A teda tvrdenia, že máme vyše 1200 veriteľov, ako sme veľakrát počuli, sa nezakladajú na pravde," dodal Moravčík.
 

Vyberte región